Dette er en SmartCMS kopi af den originale Mogens Kasler-Journal, som blev lukket 16. marts 2011

haraldp04                                                                                                                                                                                                                                                                              kasler-journal.dk
Page Down

 

 Politirapporter

4

 

 

Københavns Politi, 7. Undersøgelseskammer

Torsdag d. 7. november 1929

 

Mødt var Kontorchef i Dansk Arbejdsgiverforening Frederik Valdemar Plum, født den 20/6 1889 i København, Søn af afdøde Møbelfabrikant Christian Plum, boende Vallerød Banevej 12, Rungsted.

Komparenten forklarer derefter: Efter at have taget Studenterexamen i 1908, studerede Kpt. Jura og tog derefter juridisk Embedseksamen i 1914, hvorefter han var Sagførerfuldmægtig, dels hos Overretssagfører de Connick Smith, dels hos nu afdøde Overretssagfører H. F. Schultz.

Kpt. fik derefter Bestalling som Overretssagfører i 1917, men har aldrig drevet selvstændig Sagførerforretning.

Fra Januar 1916 til 15. Nov. samme Aar. var Kpt. ansat i Bankierfirmaet D.B. Adler, hvor han nærmest gjorde Volontørtjeneste, men dog fik Lejlighed til at følge alle Sider, eller dog saa godt som alle, af en saadan Forretnings Virk-somhed.

Den 15. November 1916 blev Kpt. ansat som Sekretær i Dansk Arbejdsgiver-forening, hvor han avancerede til Fuldmægtig i 1918 og til Kontorchef i 1921, hvilken Stilling han vedblivende indtager.

Kpt. er beslægtet med afdøde Direktør Plum, men meget langt ude, idet de har fælles Stamfader i 8. eller 9. Led. Kpt. hører til den saakaldte Vetterslevske Linie af Slægten, Direktør Plum til Gentofte-Linien.

 

Første Gang Kpt. lærte afdøde Direktør Plum at kende, var i 1911, da Plum tilskrev Kpt. et Brev i Anledning af; at han havde læst om Kpts. Forlovelse i Bladene. I de derefter følgende Aar har Kpt. og Hustru enkelte Gange været inviteret til Familiefester bos Direktør Plum, f. Ex. ogsaa paa Thorø. Derimod har Direktør Plum aldrig været Gæst i Kpts. Hjem, idet ban sagde, at han ikke gik ud.

I Begyndelsen af Aaret 1918, vistnok i Februar Maaned, fik Kpt. fra Plum til-stillet Fundatsen for den saakaldte Plumske Legatstiftelse, som Direktør Plum da agtede at oprette, med Opfordring til Kpt. om at indtræde i Bestyrelsen for nævn-te Stiftelse som Repræsentant for sin Gren af Familien, og dette gjorde Kpt.

De øvrige Bestyrelsesmedlemmer har i Tidens Løb vekslet noget, men ud-gjorde ved Dir. Plums Død følgende: Direktør Harald Plum, Formand, Bank-direktør Bretteville-Plum, Frb., Grosserer P. M. Plum, Kbh., Købmændene Kaj og Thorvald Plum, Assens, samt Ingeniør Niels Munk Plum, Haraldsgave og Hovedrevisor Hertel Wulff, Kbh.

 

Det omtalte Legat ejede Øen Thorø ved Assens samt "Haraldsgave" ved Bagsværd. Legatet har ogsaa tidligere ejet Ejendommen "Trellenæs" ved Fre-deria, ligesom Direktør Plum havde indbetalt til Legatet ret betydelige Penge-midler af hans Tantiemer i den Tid han var Direktør fra Transatlantisk Kom-pagni, men efter dette Selskabs Sammenbrud blev Trellenæs afstaaet til og Pengemidlerne indbetalt til Landmandsbanken. Saavidt Kpt. bekendt, er Direktør Plum omgaaedes med Planer om at tilbagekøbe Trellenæs til Legatet, men Kpt. ved ikke om dette er blevet ordnet. Han mener at huske, at Plum har tilbagekøbt Trellenæs, men han tror ikke, at han har faaet naaet at ordne Overførelsen til Legatet.

De 2 andre ovennævnte Ejendomme har Plum skænket til Legatet, og Kpt. ved, at han, navnlig i de senere Aar har anvendt betydelige Pengemidler paa Restaureringen af disse Ejendomme, ligesom han ogsaa har udvidet Parken ved Haraldsgave ved Tilkøb af Jord.

Formaalet med Legatstiftelsen var at være et Samlingspunkt for Slægten. Medlemmer af denne skulde kunne samles paa Ejendommene til Fester, have Rekreationsophold sammesteds, ligesom muligt overskydende Pengemidler skulde kunne anvendes til Legat.

Kpt. tilføjer i denne Forbindelse, at der var sikret Ingeniør Niels Munk Plum livsvarig Bopæl paa Haraldsgave, hvor der ligeledes skulde findes Lokaliteter til midlertidigt Ophold for Stiftelsens Formand.

Hvad der har været af Pengemidler, er hidtil medgaaet til Hjælp ved Restau-rering af Ejendommene, Forrentning og lignende, saa der hidtil ikke har været uddelt Pengelegater. Kpt. bemærker dog her, at han husker, at Direktør Plum ved Bestyrelsesmøder har udtalt, at han havde understøttet enkelte af Familiens Medlemmer eller andre, men han omtalte ikke hvem dette var, såvidt Kpt. husker, og Kpt. ved heller ikke om Understøttelserne er betalt af Legatmidlerne eller af Direktør Plum privat.

I Aaret 1926, saavidt Kpt. mindes, indtraadte han efter Direktør Plums Opfor-dring som Bestyrelsesmedlem i "Kolonialaktieselskabet", Assens, for hviIket Dir. Plums ældste Broder Kay Plum var Direktør og i hvis Bestyrelse Harald Plum var Formand.

I 1927 indtraadte Kpt. ligeledes efter Plums Opfordring som Medlem af Bestyrelsen for "A/S Chr. Wulff & Co", der saavidt Kpt. ved, var stiftet i 1921. Kpt. blev Formand for Bestyrelsen og har været det siden. Omtrent samtidig ind-traadte Kpt. som Bestyrelsesmedlem i "Handelskompagniet" i Assens, Direk-tøren var Thorvald Plum, og noget senere samme Aar, vistnok hen paa Efter-aaret som Bestyrelsesmedlem i "Exportkompagniet P.M. Plum", København, hvis Direktør er Poul Plum.

De to sidstnævnte Selskaber, saavel som "Kolonialaktieselskabet" i Assens, dreves ganske uafhængigt af den Plumske Concern. Hvad angaar "A/S Chr. Wulff & Co" drev dette Bankier- og Vekselererforretning, og havde intim Forbindelse med de Plumske Selskaber. Harald Plum og det saakaldte "Aktie-konsortium" ejede praktisk talt hele Aktiekapitalen. Selskabet omsatte Veksler, Varekreditter o. l. i stor Stil for forskellige Selskaber, derunder enkelte under den Plumske Concern, og Harald Plum anbragte en Del af sine Fortjenester i Selskabet.

Selskabet har ogsaa været med til at optage Kreditter i Udlandet, som Regel i England, til bedste for Selskabets Forretningsforbindelser, og hertil vil Kompa-renten ikke paa dette Omraade henregne Harald Plum. Kreditterne optoges som Regel mod Garanti af Folkebanken, Haadværkerbanken eller "Nordisk Trust", men om midlerne eller Dele af disse derigennem ad indirekte Vej kan være kommen H. Plum tilgode, ved Komparenten ikke.

Direktør Wilh. Meyer i Chr. Wulf & Co. forhandlede jævnligt med Direktør Plum om Firmaets Forhold, hvorved Kpt. bemærker, at Direktør Plum var kom-mitteret for Bestyrelsen i Selskabet.. Han havde forøvrigt, indtil 1926 eller der-omkring, selv været Direktør for Selskabet.

Kpt. siger, at han føler sig overbevist om, at Direktør Meyer ingen Kendskab havde til Plums ulovlige Transaktioner. Selv havde Kpt. det i hvert Fald ikke.

 

Kpt. har vidst, at der var noget, der hed "Aktiekonsortiet", som havde Konto i Chr. Wulffs Bøger. Han gik ud fra, at det var et Konsortium af Finansmænd, derunder Harald Plum, der herigennem opkøbte Aktier til visse Formaal, men hvilke, har han aldrig vidst. Kpt. har engang i Foraaret i Overværelse af Direktør Meyer spurgt Direktør Plum om, hvad "Aktiekonsortiet" egentlig var, men Kpt. fik det svar, at det kunde han ikke meddele, men Kpt. kunne være ganske rolig, der var Sikkerhed nok, idet der i Konsortiet, henlaa for 4 Millioner Kr. ubelaante Papirer i "American Corporation". Baade Kpt. og Direktør Meyer følte sig rolige herved, navnlig da de i samme Forbindelse gennemgik Selskabets Risici og intet paafaldende fandt her.

Kpt. har, efter Sammenbruddet, spurgt Arrestanten Hansen, hvad "Aktie-konsortiet" var, men Hansen sagde, at det var ham forbudt at udtale sig herom. Efter Sammenbruddet lod Kpt. indkalde til Bestyrelsesmøde og bad Direktør Meyer sørge for, at Arrestanten Hansen med Bøgerne var tilstede ved denne Lejlighed. Mødet skulde afholdes Søndag den 27. Oktober, og Kpt. husker, at Direktør Meyer ved Mødet fortalte, at han havde haft Vanskelighed ved at faa Bøgerne fra Hansen, som havde nægtet at udlevere dem. Kpt. husker ikke, at Direktør Meyer forinden Mødet har omtalt denne Vanskelighed med Bøgerne.

Direktør Meyer har aldrig ladet sig forstaa med, at han skulde have vidst noget om, hvorvidt der i Selskabet førtes Bøger eller Bilag, udover de officielle, og Kpt. selv har ligeledes været ganske uvidende om, hvorvidt noget saadant maatte have fundet Sted.

Han hævder med bestemthed, at Direktør Plum aldrig til ham har omtalt, at der existerede saadanne, og at de maatte udleveres til Kpt. Arrestanten Han-sen, med hvem Komparenten iøvrigt talte meget sjældent, har heller aldrig ud-talt sig i samme Retning til Kpt.

Kpt. tilføjer, at han og hans Søster, Frk. Sofie Plum, Set. Thomas Alle 8, havde anbragt deres Formue i Crown Butters Aktier og Papirer, hvilket drejer sig om 20.000 Kr. for hver.

Kpt. har i det sidste Aar haft 1600 Kr. i Tantieme i Chr. Wulff & Co., og 600 Kr. i de øvrige Selskaber, hvori han Bestyrelsesmedlem.

Han har ingen Gæld udover at han har haft en Kassekredit paa 5000 Kr. i Folkebanken. Herpaa skyldte han 984 Kr.. som han nu skal indbetale. Han skylder specielt intet til sit eget Selskab eller nogen af de Plumske Selskaber. Kpts. Indtægt som Kontorchef i Arbejdsgiverforeningen er ca. 14.000 Kr. om Aaret.

Oplæst. Vedtaget. Komparenten aftraadt. Aage Hastrup. Politiadvokat.

 

Københavns Politi. 7. Undersøgelseskammer

Fredag, d. 8. November 1929.

Arrestanten Yding var fremstillet og forklarer, at han sammen med Harald Plum og Mikkelsen var Direktør i Crown Butter Co., og at dette Selskab ejede de forskellige Selskaber, der var knyttet hertil og som i Overensstemmelse med de tidligere Forklaringer i Sagen nærmest var Etiketter. Forholdet var nemlig det, at man overfor Kunder, der netop ønskede at handle med de paagældende Selskaber, ikke ønskede at oplyse, at det i Virkeligheden drejede sig om eet Selskab.

Med Hensyn til "The United Danish Butter Preserving Co. Ltd." forklarer Arre-stanten, at dette Selskab ejer Ejendommen i Agersøgade, og der er ogsaa solgt noget Smør i dette Selskabs Navn, uden at der dog førtes særlige Bøger over Salget. Det var Starup, der var Revisor i dette Selskab.

Med Hensyn til P.F. Esbensen, der ejes af Arrestanten og Harald Plum, for-klarer Arrestanten, at der af Højesteretssagfører Martensen-Larsen var oprettet et Dokument, hvorefter Arrestanten og Harald Plum i Virkeligheden ikke per-sonlig ejede Selskabet, men blev ved at staa som saadanne for ikke at det skulde være nødvendigt at foretage nogen Forandring officielt, navnlig af Hensyn til Kunderne.

Med Hensyn til "The Pasture Butter Packing Co. Ltd." forklarer Arrestanten, at han var Medlem af Bestyrelsen sammen med Plum og Mikkelsen, hvorimod der ikke var nogen egentlig Direktion. Selskabet beskæftigede sig med Salg af sibi-risk Smør og andet udenlandsk Smør, og af Hensyn til Overenskomsten vedr. "Smørconcernen" ejedes det af "A/S L.E. Bruun", men iøvrigt skulde Selskabet, for at faa Bevilling til den paagældende Handel, drives til en vis Grad selv-stændigt med Hensyn til Pakningen.

Med Hensyn til "Det Forenede Danske Mælkeexport Co" forklarer Arrestanten i Anledning af, at der efter en tilvejebragt Oplysning om Selskabets Styrelse, ikke ses at findes nogen Direktion, at Fordelingen af Arbejdet indenfor dette Selskab var den samme som indenfor Crown Butter, nemlig at Harald P1um havde den financielle Ledelse, Arrestanten Salget, og Mikkelsen Fabrikkerne.

Arrestantens Virksomhed i Selskabet bestod udelukkende i Salget af Mælk, men de forskellige Afdelinger skrev selv Posten under, hvorefter Arrestanten fik Kopierne ind, og der er ikke sket nogen formel Anmeldelse til Aktiesel-skabsregistret om Arrestantens Virksomhed i Selskabet. Det var Prokuristerne, der skrev under paa Checks o.l. og der har formentlig været 3 Prokurister, der var tegningsberettigede.

Arrestanten har ikke været Direktør i andre Selskaber end i de Tilfælde, der nu er anført, idet Arrestanten frembæver, at han kun har været Direktør i Crown Butter og United Danish, og at Arrestanten i sin Egenskab af Direktør i Crown Butter har beskæftiget sig med Salg af Mælk for "Det forenede Danske Mælke-export Co".

Arrestanten var Medlem af Bestyrelsen i "Avitamin Mælkekompagniet", og havde at gøre med Afhændelse af Patenter. Det er muligt, at Harald Plum ikke var Medlem af Bestyrelsen, men han var i hvert Fald tilstede ved de Besty-relsesmøder, der er afholdt og de allerfleste af Protokollaterne i Protokollerne er skrevet af Plum personlig. Endvidere er Arrestanten Medlem af "Itamin Foderkompagniet"s Bestyrelse og havde her at gøre med Salg af Produkterne og Tilrettelæggelse af Salgsorganisationerne.

Oplæst. Vedtaget. Arrestanten afført. Aage Hastrup. Politiadvokat.

 

Københavns Politi 7. Undersøgelseskammer

Torsdag d. 7. November 1929.

Bogholder August Camillo Sander Nielsen var mødt og forklarer, at ban er født den 2/10 1877 og har Bopæl Høeghsmindevej 49, Gentofte.

Komparenten forklarer, at han i 1905 blev ansat som Bogholder i Firmaet L. E. Bruun og fik Prokura i 1908. I 1923 døde Bruun og i 1924 købte Direktør HaraId Plum de fleste af Aktierne, d.v.s. Kpt. er senere blevet klar over, at det egentlig var Crown Butter, der havde købt Aktierne.

L. E. Bruun handlede med Smør, men naar det anføres, at Firmaet ogsaa handlede med Mælk, skyldes dette, at en Del af de Varer, som "Det Forenede Danske Mælkekompagni" solgte, blev solgt paa Fakturaer med Bruuns Firma-mærke, ligesom Veksler blev trukket i Bruuns Navn. Derimod gik eventuelle Beløb vedrørende Mælken direkte i Mælkekompagniets Bøger, bortset fra at det maaske i ganske enkelte Tilfælde kunde hænde, at et Beløb kom til at passere Bruuns Bøger.

Det var Thomassen, der var Selskabets Direktør, og Kpt. vil nærmest karak-terisere Forholdet mellem ham og Plum saaledes, at det var Thomassen, der varetog den handelsmæssige Side, medens Plum varetog den financielle Side, og saaledes navnlig sørgede for, at Selskabet havde den fornødne Kredit, idet han herved bemærker, at Selskabet havde en Kredit i Privatbanken.

Kpt. bemærker, at Smørforretningen jo var en velindarbejdet Forretning, som efter Kpts. Mening ikke behøvede at skaffe sig udenlandsk Kapital, idet Kpt. dog herved bemærker, at der i 1927 var Tale om, at man skulde skaffe sig nogen engelsk Kredit til Støtte, idet der gik nogle Rygter om, at det muligt vilde knibe for Privatbanken at skaffe de fornødne Beløb.

Foruden Kpt. havde Boelgaard Prokura, og hans Virksomhed gik væsentlig ud paa, at administrere Salget af den Mælk, der solgtes paa Bruuns Papirer. Endvidere havde Valdemar Cbristensen og N.P. Hansen Prokura, men iøvrigt havde de ikke noget med Sclskabet at gøre, idet deres Prokura vistnok nærmest var givet dem for at de kunde skrive under paa Veksler og lignende i Tilfælde af Sygdom og Ferie.

Det var alene Kpt. der førte Bogholderiet, dog selvfølgelig med den fornødne Hjælp.

Med Hensyn til de engelske Kreditter, der er optaget, forklarer Kpt. at det af Bøgerne kunde ses i hvilket Omfang disse er optaget til Brug for Selskabet, hvorimod Kpt. hævder; at han intet som helst Kendskab har til, at der er indgaaet Garantiforpligtelser i større Omfang med Hensyn til engelske Kreditter.

Kpt. forklarer videre, at "Crown Butter" overtog L.E. Bruuns Aktiekapital, der er paa 3 Millioner Kroner, hvorhos der desuden betaltes en Goodwill paa 1.200.000 Kr. De 3 Millioner Kroner betaltes kontant, medens det andet Beløb skulde afdrages med 250.000 Kr. om Aaret, sidste Gang 200.000 Kr.

Vistnok i Begyndelsen af 1928 fik Kpt. en Ordre fra Direktør Plum om at det Beløb, der var betalt til L.E. Bruuns Bo, nemlig 750.000 Kr., skulde opføres i Aktieselskabet Bruuns Bøger som et Tilgodehavende hos Crown Butter Co., hvorhos der fra Crown Butter blev afgivet en Garantierklæring om, at dette Beløb betaltes med 1/20 om Aaret. Senere blev de Beløb, der betaltes til Bruuns Bo, paa samme Maade debiteret den samme Konto, idet Kpt. herved bemærker, at Garantierklæringen ogsaa omfattede de Beløb, der saaledes blev betalt. Kpt. bemærker iøvrigt, at han paa Grundlag af Bøgerne vil kunne paavise dette Forhold.

Kpt. forlangte en nærmere Begrundelse af H. Plum for denne Postering, ikke fordi han tænkte sig Muligheden af, at der hos H. Plum laa nogen uredelig Hensigt bagved, men fordi han rent bogholderimæssig ikke syntes rigtig om det, men Plum sagde, at det var en Beslutning, Bestyrelsen havde truffet. Kpt. gik selvfølgelig ud fra, at det var Bestyrelsen i L. E. Bruun, der havde truffet denne Beslutning, men han har nu i de sidste Dage hørt, at det var Bestyrelsen i Crown Butter Co, der havde truffet Beslutning om, at denne Goodwill skulde optages i Crowns Bøger.

 

Kpt. bemærker, at det var Henning Rohde, der var L. E. Bruuns Revisor; og ved den første Regnskabsslutning, antagelig i Juni - Juli Maaned, har Kpt. vekslet nogle Ord med Rohde om Posteringerne.

Kpt. tilføjer; at foruden Rohde, reviderede Overintendant Hansen Regnskabet, d.v.s. han kom jævnlig paa Kontoret og eftersaa Kassebilagene o.l., men han underskrev for øvrigt ogsaa Aarsregnskabet.

Kpt. oplyser, at Selskabets 4 Direktørers Gage blev debiteret Omkostnings-kontoen i Bruuns Bøger i Begyndelsen af hvert Regnskabsaar med 50.000 Kr. til H. Plum og 18.000 Kr. til hver af de 3 andre Direktører, alt-saa ialt 104.000 Kr. Beløbet gik over i Crowns Bøger, hvor Direktørernes Konto derefter fandtes. Disse Konti har Kpt. intet Kendskab til, idet han bemærker, at det i Virke-ligheden var de forskellige Bogholdere forbudt at se hinandens Regnskaber.

 

Med Hensyn til Arrestanten Yding, forklarer Kpt. at denne intet havde at gøre i A/S L.E. Bruun, og Kpt. har kun rent forbigaaende talt med ham, og i Virke-ligheden aldrig om Forretningsanliggender og Kpt. har intet Kendskab til de hemmelige Bogholderier, som der nu er fremkommet Oplysninger om.

Kpt. forklarer, at i Sommeren 1924 blev "Smørconcernen" dannet og det er Kpt. der har ført dennes Regnskab. Der blev først indgaaet en Overenskomst, som omfattede Crown Butter og L.E. Bruun paa den ene Side, samt "T. & E. Plum" og "Heimann" paa den anden Side. I "Smørconcernen"s Regnskaber samledes de Oplysninger, som skulde danne Grundlaget for Fordelingen mel-lem Selskaberne, idet alle 3 Selskaber førte ensartede Regnskaber, og det var Albert Jørgensen, der var Revisor, valgt af alle Selskaber. Endvidere var Høje-steretssagfører Gelting Tillidsmand. Denne Ordning varede kun 1 Aar eller lign. og derefter blev der indgaaet en ny Overenskomst, som stadig gælder.

Baade Højesteretssagfører Gelting og Revisor Jørgensen har stadig haft med Fordelingen at gøre, men ivørigt var Regnskabsføringen saa indviklet, at Kpt. forsaavidt der ønskes nærmere Redegørelse herfor, helst vil have Lejlighed til at støtte sig til Bøgerne.

Oplæst. Vedtaget. Kompetenten aftraadt.

Aage Hastrup. Politiadvokat.

 

 

Harald Plum, fortsat:   blixen03.htm

 

 

                  

 kasler-journal.dk

Page Up


Copied from the original Mogens Kasler-Journal by SmartCMS ® 2011