Dette er en SmartCMS kopi af den originale Mogens Kasler-Journal, som blev lukket 16. marts 2011

dr8miakr                                                                                                                                                                                                                                                                                    kasler-journal.dk
                                                                                                                                                                                                                                    Page Down

 

Dansk landbrug: 8 mia kr. pr. år i EU-landbrugsstøtte

 

 

Professor: Afskaf landbrugsstøtten nu

DR online / 08. nov. 2007 08.50 / Penge

Priserne på kød, korn og frugt og grønt på verdensmarkedet er lige nu historisk høje. Og det giver gode vilkår for dansk og europæisk landbrug.

Derfor burde EU stoppe den massive landbrugsstøtte og lade markedskræfterne råde. Drop planøkonomien og stop den særbehandling, som landbruget har fået i alt for mange år, lyder budskabet fra professor og direktør for Fødevareøkonomisk Institut, Søren Frandsen.

Danske landmænd har haft gavn af landbrugsstøtten lige siden vi trådte ind i EU i 1972.

Oprindelig blev den indført for at sikre landmændene er ordentlig indtægt og samtidig sikre produktionen af fødevarer inden for EU. I dag modtager Danmark i alt lidt over otte milliarder kroner om året i landbrugsstøtte.

Men ifølge Søren Frandsen er tiden løbet fra landbrugsstøtten, og der er ikke mere grund til at særbehandle landbruget.

- Der skal være nogle gode, samfundsøkonomiske argumenter for, at man bruger skatteborgernes penge på nogle bestemte erhverv. Og hvorfor skulle dansk landbrug og fødevareindustri ikke kunne klare sig på ganske almindelige markedsvilkår, ligesom størstedelen af dansk erhvervsliv gør? spørger han retorisk.

En af årsagerne til, at det lige nu er en historisk god situation at udfase landbrugsstøtten i, er de høje priser og den store efterspørgsel på verdensmarkedet lige nu, forklarer Søren Frandsen.

- Set fra landmændenes side er der lige nu rigtig gode afsætningsvilkår, og de får rigtig gode priser for deres produkter. Hvis man skal gennemføre reformer, så er det altid god fornuft at gøre det i god tid, når der er rygvind og overskud i industrien til at klare de store tilpasninger, som den her reform vil indebære, siger han.

klik til index

 

 kasler-journal.dk
                                                                                                                                                                                                                                    
Page Up

 

 


Copied from the original Mogens Kasler-Journal by SmartCMS ® 2011