Dette er en SmartCMS kopi af den originale Mogens Kasler-Journal, som blev lukket 16. marts 2011

Efterpletter

 

20. okt. 2007

Efterpletter
af plettyfus
 

Plettyfus-vaccine fra Statens Serum Institut
til kz-lejren Buchenwald
 

Hvorfor blev indenrigsministeriet
og finansministeriet
ikke afhørt i denne sag af
Den parlamentariske Kommission?


 


(Revision 2011: Billedet findes ikke længere i Politikens arkiv)

SS-læger undersøger en kz-fange i Buchenwald.
Foto: Etablissement de Communication et de Production Audiovisuelle de la Défense

 

I marts 1944 blev 26 fanger i kz-lejren Buchenwald injekteret med Johannes Ipsens murine vaccine mod plettyfus fra Statens Serum Institut.

"Kopenhagen-vaccinen" var udforsket af Statens Serum Institut i samarbejde med overlæge i Luftwaffe Gerhard Rose og blev i Buchenwald udført af læge i SS Erwin Ding.

3 af de 26 fanger døde, 3 døde i en kontrolgruppe på 10,  jvf. indberetning  af 13. juni -44 fra Erwin Ding til Gerhard Rose i Berlin.

Vaccinen er et nyt eksempel på det effektive samarbejde mellem Danmark og Nazityskland, Statens Serum Institut var internationalt anerkendt. Eksporten af vaccine standsede brat den 9. april, hvoraf fulgte instituttets direktør, Jeppe Ørskovs samarbejde med besættelsesmagten, fulgt på talrige møder af statens tilsynsførende, departementschef i Finansministeriet, Kristian Hansen Koefoed, og senere, indtil besættelsens ophør i 1945, den tidligere statsminister Vilhelm Buhl.

De officielle arkiver for 1940-45 efter Jeppe Ørskov / Johannes Ipsen og K.H. Kofoed / Vilhelm Buhl eksisterer ikke længere. De er formentlig, mener histo-rikeren Henrik Tjørnelund i sin bog ", blevet fjernet efter befrielsen på grund af deres belastende indhold.

 

 
 

 

 


Copied from the original Mogens Kasler-Journal by SmartCMS ® 2011